bio laffia Tudomány

AZ IMMUNRENDSZER ÉS A HPV

A humán papillomavírus (HPV)-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek egyike. A fertőzés tünetei nem mindig nyilvánvalóak, és a fertőzött személy gyakran nincs is tudatában állapotának. A becslések szerint a szülőképes korú nők 60%-a fertőződik meg a HPV több mint 100 ismert típusának egyikével vagy akár több variánsával. A HPV nem kezelhető ugyanolyan módon, ahogyan a többi vírusfertőzés. Az immunműködés és az immunválasz erősítésével azonban jelentős eredményeket értek el mind a kezelés, mind a megelőzés terén. Az elmúlt 30 évben a HPV-fertőzések előfordulása nagymértékben növekedett, és ma már tudjuk, milyen fontos szerepet játszik a HPV a méhnyakrák kialakulásában.

MI A HPV?

A humán papillomavírusok (HPV-k) rendszertanilag a Papovaviridae családba, a Papillomavirus nemzetségbe tartoznak, és több mint 150 különböző fajtájuk van, amelyek közül körülbelül 30 okoz fertőzést a végbél és a nemi szervek tájékán. Az elnevezés alapja a latin „papilla” = bimbó szó és a daganatra utaló „-oma” képző, mivel a „bimbókat” általában jóindulatú daganatoknak (papillomáknak) tekintik.

A papillomavírusok viszonylag kicsiny, fajspecifikus DNS-vírusok, amelyek a nyálkahártya és a bőr epitheliumát támadják meg, és ott szövetburjánzást idéznek elő, ami szemölcsök, hámszöveti daganatok és rák kialakulásához vezethet.

A rosszindulatú elváltozások kialakulásának kockázata alapján a HPV-vírusokat két csoportra osztják: alacsony és magas rizikójú típusokra. A magas rizikójú HPV-genotípusok (HPV-HR) erőteljes sejtburjánzást idéznek elő és képesek immortalizálni az emberi sejteket. A két legfontosabb magas rizikójú variáns a HPV 16 és a HPV 18 – ez a két genotípus felelős a regisztrált méhnyakrákos esetek több mint 70%-áért.

A HPV-re adott immunválasz

A szervezet specifikus (szerzett) és nem-specifikus (veleszületett) mechanizmusok útján védekezik a betolakodók ellen. A vírusokkal szembeni küzdelemben általában a specifikus és a nem-specifikus reakciók egyaránt szerepet játszanak. Bár a HPV kiválóan alkalmazkodik a bőr és a nyálkahártya különböző hámsejtjeihez, és a fertőzés nem vagy alig generál a lokális immunválaszt beindító jeleket, bizonyos adatok arra utalnak, hogy az immunműködés fokozásával elősegíthetjük a fertőzés megelőzését, illetve gátolhatjuk az elváltozások kifejlődését.

Az immunrendszernek a HPV-fertőzés elleni küzdelemben játszott szerepét támasztja alá az a megfigyelés is, hogy a HPV-fertőzések súlyosabb formát öltenek HIV-fertőzött és transzplantáción átesett, csökkent immunműködésű betegekben. Pontosan az ilyen betegek hajlamosak leginkább HPV-fertőzésre. A HPV-fertőzéssel összefüggő méhnyak-daganat kialakulásának esélye 5-ször akkora egy HIV-pozizív nőben, mint egy HIV-negatívban. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a transzplantációval együtt járó immunszuppresszió ugyancsak fontos rizikótényező.

Nyilvánvaló, hogy a HPV-támadás elhárítása és a daganatképződés megelőzése szempontjából kulcsfontosságú az immunrendszer egészséges működése. Az epidemiológiai adatok szintén alátámasztják ezt a megfigyelést.

Hogyan csökkenthető a HPV-fertőzés kockázata?

 • Vegyen részt szűrésen! Orvosi vizsgálattal ellenőrizhető a méhnyak állapota.
 • Védekezzen! A védekezés nélküli közösülés növeli a szöveti elváltozások kockázatát. Bár gumióvszer használatával a méhnyakrák elkerülhető, a genitális szemölcsök átterjedhetnek, mivel a férfi és női óvszerek nem fedik be a terület egészét.
 • Várjon a nemi aktussal, és válogassa meg partnereit! A szexuális partnerek váltogatása (különösen 18 éves kor előtt) éppen akkor teszi ki a szervezetet a fertőzés veszélyének, amikor fejlődőben van, és leginkább fogékony a vírusfertőzésekre.
 • Szüljön később! A 22 éves kor előtti szülés – a méhnyaksejtek változása révén –

növeli a méhnyak diszpláziás elváltozásának a kockázatát.

 • Hagyja abba dohányzást! A dohányzás – az immunválaszt gyengítő csökkent antioxidáns hatás és a fokozott szabadgyök-aktivitás következtében – 2-3-szorosára növeli a méhnyaki elváltozások kialakulásának kockázatát. Egy nagy betegszámú prospektív vizsgálat eredményei megerősítették, hogy a dohányzás az egyik fő rizikófaktora a méhnyaki diszplázia legsúlyosabb formáinak (CIN3), valamint a CIS-nek, sőt a még ennél is súlyosabb ICC-nek4. A dohányzás abbahagyása a HPV-ből való felépülés feltétele.
 • Fontolja meg a fogamzásgátló tabletta alkalmazását! A szájon át szedhető fogamzásgátlók (és más gyógyszerek, pl. a Midol, a Tylenol és az Ibuprofen) tartós (5 évet meghaladó) szedése a lágy méhnyaki szövetek védelmét szolgáló életfontosságú antioxidánsok (folsav, C-vitamin, cink és szelén) hiányát idézheti elő.
 • ·Fogyasszon kevesebb alkoholt! Az alkohol károsítja a sejteket, és kimossa a szervezetből az egészséges immunműködéshez nélkülözhetetlen tápanyagokat (B1-, B2-vitaminok, folsav és cink). Egy vizsgálatban összefüggést mutattak ki nők napi két vagy több alkalommal történő alkoholfogyasztása és elhúzódó szájüregi HPV-fertőzésük között. 5
 • Gyümölcsök, zöldségek és étrend-kiegészítők. Azoknak a szervezetéből, akik tápanyagban szegény étrenden élnek, azaz nem fogyasztanak elegendő gyümölcsöt és zöldséget, hiányoznak a kulcsfontosságú tápanyagok, és ezért hajlamosabbak HPV-fertőzésre.

A HPV-fertőzés és az immunműködés szempontjából vizsgált tápanyagok

Ha Önnél kóros méhnyaki sejteket találtak vagy méhnyaki diszpláziát állapítottak meg, ne várjon a következő PAP-tesztig, hanem kérjen tanácsot természetgyógyásztól vagy táplálkozási szakembertől, hogyan növelheti szervezete antioxidáns védelmét és erősítheti immunrendszerét. Az így összeállított étrend olyan élelmiszereket és kiegészítőket tartalmaz, amelyek bizonyos tápanyagokban kifejezetten gazdagok és egyúttal fokozzák az immunrendszer működését, hogy a szervezet a maga erejéből tudjon megbirkózni a vírussal. Általánosságban nagyon fontos, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Ebben a tekintetben a mediterrán étrenddel végezték a legtöbb vizsgálatot, de jótékony hatású lehet minden olyan életforma, amely a következőket foglalja magában:

 • Tápanyagokban gazdag étrend. Kimutatták, hogy a zöld, sárga, narancssárga, vörös és keresztes virágú zöldségek a legalkalmasabbak arra, hogy a kulcsfontosságú tápanyagok bekerüljenek az étrendbe. Ha bizonyos antioxidánsok, mint pl. az A-, C- és E-vitamin, a folsav, a karotinoidok és a likopén mennyisége nem elegendő a szervezetben, nehezebb a HPV-t kezelni. A káposztafélék családjába tartozó, indol-3-karbinolt és szulforafánokat tartalmazó zöldségek (brokkoli) jó eséllyel veszik fel a harcot a rákkal. (Pajzsmirigy-alulműködés esetén ne fogyasszon nyers brokkolit és nyers kelkáposztát!)
 • Növelje a lúgosságot és csökkentse a savasságot – ez utóbbi ugyanis rákot okozhat. A vizelet savasságát pH-tesztcsík segítségével ellenőrizheti.
 • Lélegezzen be sós levegőt és fogyassza a tenger gyümölcseit, amelyekben megtalálhatók az egészséges immunműködéshez, a megfelelő pajzsmirigy-működéshez, az anyagcseréhez és az elektrolitokhoz nélkülözhetetlen ásványok, a jód, a magnézium, a kalcium, a bór, a szelén és a cink. Ha a szervezet egészséges, a méhnyak finom szövetei is pozitívan reagálnak.
 • Napfürdőzés. Ne feledje: az egészséges immunválasz szempontjából rendkívül fontos a D-vitamin! A sós vízben található magnézium ahhoz szükséges, hogy a D-vitamin elősegíthesse a kalcium felszívódását.
 • Hagyjon fel a gyorséttermi ételek fogyasztásával! A gyorséttermi és mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek nagy mennyiségben tartalmaznak nátriumot, finomított cukrot, feldogozott fehér lisztet, valamint hormonokat és egyéb káros zsírokat tartalmazó állati eredetű termékeket. Ezek az élelmiszerek gyulladást okoznak és megfosztják a szervezetet a létfontosságú tápanyagoktól. A gyulladás elősegíti a daganatok kialakulását, ezáltal növeli a HPV-okozta rák kockázatát.

Az étrenden kívül számos egyéb tápanyagot is vizsgáltak a HPV-vel, a méhnyaki diszpláziával és a méhnyakrákkal kapcsolatban.

 • Klinikai vizsgálatok tanúsága szerint béta-glükánnal hatásosan kezelhetők a visszatérő candidiasisok, a HPV-vel összefüggő elváltozások, és jótékonyan hatott az epidermis regenerálódására is.
 • Q10-koenzim és az E-vitamin szintje – a kontrollokkal összehasonlítva – szignifikánsan alacsonyabb volt azokban a betegekben, akiknél CIN-t vagy méhnyakrákot állapítottak meg.14 Mérték a méhnyaki és hüvelyi hámsejtekben lévő Q10-koenzim szintjét, és ugyancsak szignifikánsan alacsonyabbnak találták CIN-nel diagnosztizált nőkben. 15 Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a méhnyaki diszplázia kialakulásában szerepet játszhat e két antioxidáns vegyület alacsony koncentrációja.

Bár nincs garancia arra, hogy a méhnyakrák természetes módon gyógyítható, a megfelelő táplálkozás önmagában vagy orvosi beavatkozással kombinálva javíthatja a kimenetelt és erősítheti a HPV-re adott választ. Ne feledje: ha a szervezet egészséges, a HPV és a méhnyaki diszplázia önmagától is eltűnik! Elhúzódó HPV-fertőzés eseteiben bizonyos tápanyagok koncentrációja alacsonyabbnak mutatkozott, bizonyos tápanyagokról viszont bebizonyosodott, hogy képesek regenerálni a méhnyak szöveteit. A méhnyaki diszplázia és a rákos sejtek pozitívan reagáltak, amikor a betegek étrendjét bizonyos tápanyagokkal egészítették ki.

Az ImmunoSpan és a Moringa Komplex összetevői az immunrendszer nagy hatású modulátorai és aktivátorai –, így kiválóan alkalmazhatók a HPV-fertőzések megelőzésére és kiegészítő kezelésére egyaránt.

Hivatkozások

Hivatkozások ( nem kell lefordítani)

 • SURVEILLANCE MANUAL, 5TH EDITION, 2011 5 HUMAN PAPILLOMAVIRUS: CHAPTER 5-1
 • STEINAU MHARIRI SGILLISON MLBROUTIAN TRDUNNE EFTONG ZYMARKOWITZ LEUNGER ER. PREVALENCE OF CERVICAL AND ORAL HUMAN PAPILLOMAVIRUS INFECTIONS AMONG US WOMEN.J INFECT DIS. 2014 JUN;209(11):1739-43.
 • MARKOWITZ LEHARIRI SLIN CDUNNE EFSTEINAU MMCQUILLAN GUNGER ER. REDUCTION IN HUMAN PAPILLOMAVIRUS (HPV) PREVALENCE AMONG YOUNG WOMEN FOLLOWING HPV VACCINE INTRODUCTION IN THE UNITED STATES, NATIONAL HEALTH AND NUTRITION EXAMINATION SURVEYS, 2003-2010.J INFECT DIS. 2013 AUG 1;208(3):385-93.
 • ROURA ECASTELLSAGUÉ XPAWLITA MTRAVIER NWATERBOER TMARGALL N, ET AL. SMOKING AS A MAJOR RISK FACTOR FOR CERVICAL CANCER AND PRE-CANCER: RESULTS FROM THE EPIC COHORT.INT J CANCER. 2014 JUL 15;135(2):453-66.
 • CHATURVEDI AKGRAUBARD BIPICKARD RKXIAO WGILLISON ML. HIGH-RISK ORAL HUMAN PAPILLOMAVIRUS LOAD IN THE US POPULATION, NATIONAL HEALTH AND NUTRITION EXAMINATION SURVEY 2009-2010.JINFECT DIS. 2014 MAY 2.
 • WEINSTEIN SJ ET AL. LOW SERUM AND RED BLOOD CELL FOLATE ARE MODERATELY BUT NOT SIGNIFICANTLY ASSOCIATED WITH INCREASED RISK OF INVASIVE CERVICAL CANCER. / NULR. 2001; 131:2040-2048.
 • SCHIFF MA ET AL. SERUM CAROTINOIDS AND RISK OF CERVICAL EPITHELIAL NEOPLASIA IN SOUTHWESTERN AMERICAN WOMEN. CANCER EPIDEMIOL BIOMARKERS PREV2001; 10: 1219-1222.
 • PIYATHILAKE CJ ET AL. LOWER RISK OF CERVICAL INTRAEPITHELIAL NEOPLASIA IN WOMEN WITH HIGH PLASMA FOLATE AND SUFFICIENT VITAMIN B12 IN THE POST-FOLIC ACID FORTIFICATION ERA. CANCER PREV RES. 2009; 2(7): 658-664.
 • PIYATHILAKE CJ ET AL. LOWER RED BLOOD CELL FOLATE ENHANCES THE HPV-16-ASSOCIATED RISK OF CERVICAL INTRAEPITHELIAL NEOPLASIA. NUTRITION. 2007
 • MARSHALL K. CERVICAL DYSPLASIA: EARLY INTERVENTION. ALTERN MED REV. 2003; 8(2):156-170.
 • GRUBBS CJ, STEELE VE, CASEBOLT T ET AL. CHEMOPREVENTION OF CHEMICALLY-INDUCED MAMMARY CARCINOGENESIS BY INDOLE-3-CARBINOL. ANTICANCER RES. 1995; 15: 709-716.
 • BELL MC, CROWLEY-NOWICK P, BRADLOW HL, ET AL. PLACEBO CONTROLLED TRIAL OF INDOLE-3-CARBINOL IN THE TREATMENT OF GIN. GYNECOL ONCOL. 2000
 • PALAN PR, MIKHAIL MS, BASU J, ROMNEY SL. PLASMA LEVELS OF ANTIOXIDANT BETA-CAROTENE AND ALPHA-TOCOPHEROL IN UTERINE CERVIX DYSPLASIAS AND CANCER. NUTR CANCER. 1991;15:1320.
 • MIKHAIL MS, PALAN PR, ROMNEY SL. COENZYME Q10 AND ALPHA TOCOPHEROL CONCENTRATIONS IN CERVICAL INTRAEPITHELIAL NEOPLASIA AND CERVIX CANCER. OBSTET GYNECOL. 2001;97:3S.

A máj a szervezet méregtelenítője; hatástalanítja a különböző toxinokat, így pl. az etanolt, a környezetben található méreganyagokat, a növényvédő szereket és bizonyos gyógyszervegyületeket. Méregtelenítő funkcióján kívül a máj rendkívül fontos szerepet játszik a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, a koleszterinszintézisben, az epekiválasztásban és a zsírban oldódó vitaminok tárolásában. Májbetegség esetén a máj méregtelenítő és egyéb funkciói súlyosan károsodhatnak.

A természetben vannak olyan vegyületek, amelyek esetleg egyedül vagy megfelelő kombinációban bizonyos gyógyszerek és a környezetben található méreganyagok károsító hatásával szemben védik a májat. Ezek a májvédő vegyületek többek között szerepet játszanak a II. fázisú májenzimek szabályozásában és serkentik az epeműködést.

 

A máriatövist (Silybummarianum)2000 éve használják különböző betegségek, különösen a máj, a vese és az epehólyag rendellenességeinek kezelésére. A máriatövisben található vegyületek (különösen a szilimarin nevű flavonoid) védik a májat a méreganyagokkal, köztük bizonyos gyógyszerekkel, így pl. az acetaminophennel (Tylenol) szemben, amely nagy dózisban májkárosodást okozhat. A szilimarin antioxidáns és gyulladásgátló hatással rendelkezik, és – a sejtképződés serkentése réven – elősegíti a máj regenerálódását.

A szilimarin, valamint szilibinin nevű szerkezeti komponense bizonyítottan májvédő hatású, bár hatásmechanizmusuk egyelőre nem teljesen tisztázott. A vizsgálatok négy különböző hatást tártak fel: 1)antioxidénsként és gyökfogóként hatnak, és szabályozzák a sejten belüli glutathion-koncentrációt; 2) stabilizálják a sejthártyát és szabályozzák permeabilitását, ezáltal megakadályozzák, hogy a májkárosító anyagok a májsejtek belsejébe kerüljenek; 3) a riboszómák RNS-szintézisének serkentésével elősegítik a májregenerációt; továbbá 4) gátolják a stellat májsejtek miofibroblasztokká való alakulását, tehát azt a folyamatot, amely a kollagénrostokcirrhosishoz vezető lerakódását idézi elő.A májvédő hatás valószínűleg elsősorban a szabadgyökfogó hatás következménye. Ezeken kívül gyulladásgátló és rákellenes hatást is kimutattak.

Az alfa-liponsav (ALA) a májban képződő természetes anyag; fiatal korban több, a kor előrehaladtával egyre kevesebb termelődik belőle. Az ALA elsődleges funkciója az elfogyasztott táplálékban lévő glukóz metabolizációja. Ez magyarázhatja az ALA és a diabéteszes neuropátia, azaz a diabéteszes betegek kezében és lábában jelentkező fájdalom és zsibbadás, közötti kapcsolatot.

Az ALA univerzális antioxidáns, mivel zsírban és vízben egyaránt oldódik, ami rendkívül ritka jelenség. Ennek köszönhetően az ALA sovány és zsíros májban egyaránt képes megkötni a szabadgyököket, és mind a belső, mind a külső sejtszerkezeteket védi a szabadgyököktől.
-Kétféle közegben való oldhatóságán kívül az ALA a többi antioxidáns regenerálódását is elősegíti, így fontos szövetségese mindazoknak, akiknek mája folyamatos oxidatív stressznek van kitéve ( alkoholizmus, magas zsírtartalmú étrend, vegyszerüzembe dolgozó,stb).

-Kimutatták, hogy hatásosan megköti a káros szabadgyököket, kelátot képez toxikus nehézfémekkel és gátolja a mutáns génexpressziót(Biewenga 1997). Ezen kívül fokozza más életfontosságú antioxidánsok, köztük a glutathion hatását, amely nélkülözhetetlen az egészséges májműködéshez (Lykkesfeld 1998; Khanna 1999).

 

Egyre több vizsgálat támasztja alá az ALA lehetséges szerepét a steatosis (zsírmáj ) kialakulásának gátlásában; ugyanakkor a közelmúltban megjelent három közlemény, amelymagasabb szintre emeli ezt a feltételezést:

Az Obesity című folyóirat 2012. februári számában kutatók arról számoltak be, hogy az étrend alfa-liponsavval történő kiegészítése megakadályozta a zsírmáj kialakulásában fontos szerepet játszó trigliceridek felhalmozódását a májban. A kutatóknak sikerült azonosítaniuk bizonyos géneket (SIRT1 és SIRT3), amelyek serkentésével az ALA ezt a célt eléri.

Egy a Journal of NutritionalBiochemistry 2012. márciusi számában megjelent közlemény arról számol be, hogy az alfa-liponsav képes megakadályozni a nagy zsírtartalmú étrend következtében létrejövő, nem alkoholos eredetűsteatosis kialakulását. A májra gyakorolt kedvező hatásán kívül az ALA a túlzott súlynövekedést is megakadályozta.

A Nutrition című folyóirat 2012. márciusi számában az ALA erőteljes antioxidáns hatásáról számoltak be a kutatók. Vizsgálatuk középpontjában a lépben jelentkező oxidatív stressz állt; megállapították azonban, hogy az ALA mint étrend-kiegészítő hatásosan csökkenti az oxidatív stresszt magas zsírtartalmú étrendet fogyasztók esetében. Mivel a magas zsírtartalmú étrend a nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) kialakulásának egyik fő prediktora, a vizsgálat eredményei extrapolálhatók és felhasználhatók a májat érintő oxidatív károsodás csökkentésére.

Az antioxidáns hatású alfa-liponsavról kimutatták, hogy csökkenti a májkárosodással összefüggő májfibrosis mértékét. Mindkét mechanizmus arra utal, hogy az ALA esetleg hatásos lehet cirrhosisban.

Hivatkozások:

-The pharmacology of the antioxidant lipoicacid:GenPharmacol. 1997 Sep;29(3):315-31

-Age-associated decline in ascorbic acid concentration, recycling, and biosynthesis in rat hepatocytes-reversal with R alpha lipoic acid supplementation:FASEB J. 1998;12: 1183-9.

-The effects of alpha lipoic acid on liver cells damages and apoptosis induced by polyunsaturated fatty acids.FoodChemToxicol. 2013 Mar;53:84-93. doi: 10.1016/j.fct.2012.11.026. Epub 2012 Nov 29.

A glicin fontos aminosav, amely segíti a máj méregtelenítő funkcióját és növeli a szervezet glutathionkészleteit.

Ismeretes, hogy a viszonylag hosszú ideig tartó túlzott alkoholfogyasztás májkárosodáshoz vezet (Lelbach, 1966). Milliók szenvednek alkoholos eredetű májbetegségben világszerte; a városlakó amerikai férfiak körében egyike a vezető halálokoknak (Diehl, 1989). Az alkoholos májkárosodás folyamatát steatosis, gyulladás, necrosis, majd végül fibrosis és cirrhosis jellemzi; a súlyos májgyulladás gyakran halálhoz vezet (Felver és munkatársai, 1990). Ezért óriási klinikai jelentősége lehet egy olyan kezelésnek, amely hatásosan, gazdaságosan és egyszerűenképes visszafordítani a májkárosodást absztinenssé váló betegekben.

 

Hivatkozás:-Research data support the postulate that a glycine-rich diet may be a promising approach for treatment of early alcohol-induced liver disease.

Journal of Pharmacology and ExperimentalTherapeutics: August 1, 1998 vol. 286 no. 2 1014-1019

 

A kolin    vitaminhoz hasonló életfontosságú tápanyag, amely az egészséges májműködéshez nélkülözhetetlen metil-csoport anyagcserében játszik szerepet.A kolinlipotróp tápanyag is. Elősegíti vagy serkenti a zsír májból való exportját. A lipotrópok  nélkülözhetetlenek az egészséges májműködés fenntartásához és az exportált zsír elégetéséhez, amiből további energia nyerhető.

 

 Újabb eredmények:

Az alacsony kolintartalmú étrend emberben zsírmáj és májkárosodás kialakulásához vezet. Az étrendi kolin iránti igényt az ösztrogén, valamint a specifikus kolin génekben és a folát-anyagcserében megtalálható egypontos nukleotid polimorfizmusok (SNP-k) modulálják.A kolin májra gyakorolt hatásainak spektruma a steatosis ( zsírmáj )-tól a májcarcinomáig terjed, és számos hatásmechanizmust már sikerült azonosítani.  Ezek közé tartozik a kóros foszfolopid-szintézis, a hiányos lipoprotein szekréció, amitochondriumok nem megfelelő működése következtében kialakuló oxidatív károsodás és az endoplazmásretikulum (ER) stressz.

A kolin tehát életfontosságú tápanyag, a máj pedig központi szerepet játszik a kolin-anyagcserében. Kolinhiány esetén emberben májsteatosis és májsejtpusztulás következik be.

Hivatkozás:-Choline Metabolism Provides Novel Insights into Non-alcoholic Fatty Liver Disease and its Progression:CurrOpinGastroenterol. 2012 Mar; 28(2): 159–165.

 

Az acetil-L-karnitin különféle módokon segíti a szervezet egészséges működését, többek között a májműködést.

Az acetil-L-karnitin(ALC) megakadályozza a toxikus vegyületek felhalmozódását a májban, így májvédő hatású.

Egy újabb vizsgálatban olasz kutatók felfedezték, hogy az acetil-L-karnitin javítja a májműködést olyannyira, hogy még a májszövet mikroszerkezetének fenntartását is képes elősegíteni. Az egyik különösen érdekes vizsgálatban gyulladt zsírmáj eseteit tanulmányozták. A betegek naponta kétszer ALC-t szedtek 6 hónapon át. A vizsgálat végén kapott eredmények nagyon imponálóak voltak: többek között csökkentek a májenzimértékek, javult a vércukorszint-szabályozás, csökkent az inzulinrezisztencia. Ezen kívül az ALC-t nem szedőkkel összehasonlítva a kezeltek körében alacsonyabb volt a gyulladásmarkerek összesített szintje.

Hivatkozás:-The American Journal of Gastroenterology:105, 1338-1345 (June 2010)

A hepatikusenkefalopátia a májcirrhosis gyakori szövődménye. A klinikai diagnózis két egyidejűleg jelenlévő tüneten alapul; ezek akárosodott mentális státusz és a csökkent neuromotoros funkció. A károsodott mentális működést a mentális státusz hanyatlása jellemzi, melynek tipikus tünetei a pszichomotoros működési zavar, a memória romlása, megnövekedett reakcióidő, az érzékelés zavara, csökkent koncentrációkészség, tudatzavar és kóma. Az acetil-L-karnitinnel folytatott kezelés csökkenti a szellemi és fizikai fáradtságot, a depressziót, a kognitív zavart, és javítja az egészségi állapottal összefüggő életminőséget.

Hivatkozás:-Acetyl-L-carnitineinhepaticencephalopathy:MetabBrainDis. 2013 Jun;28(2):193-9. doi: 10.1007/s11011-013-9376-4. Epub 2013 Feb 8

 

Az egészséges májműködés elősegítésén kívül az ALC egyéb módokon is hozzájárulhat a szervezet egészségének fenntartásához: képes áthatolni a vér-agy gáton, azaz bejut az agyba. Ez rendkívül fontos, mivel az acetil-L-karnitin hatásos antioxidáns, így megakadályozhatja az agysejtek károsodását. A vizsgálatok arra utalnak, hogy az ALC-nekneuroprotektív hatása van, és még a Parkinson-kór kezelésében is szerepe lehet. Röviden: az acetil-L-karnitintmint étrend-kiegészítőt már-márcsodaszernek tekinthetjük!

 A Moringa oleifera nevű növény egyre nagyobb népszerűségnek örvend mint gyulladáscsökkentő, antoxidáns és szövetvédő hatású „szupertápanyag”. A máj végzi a vér méregtelenítését, epét termel, metabolizálja a fruktózt és a zsírt, valamint feldolgozza a tpanyagokat; sokféle funkcióját csak a májenzimek segítségével tudja ellátni, ezért fontos, hogy ezeknek az enzimeknek a koncentrációja megfelelő legyen. Alacsony enzimszint esetén például előfordulhat, hogy a máj nem tudja kellőképpen átszűrni a vért.

A Moringa helyreállítja a májenzim értékeket, csökkenti az oxidatív stresszt és növeli a máj fehérjetartalmát. A Moringa enyhíti a májkárosodást és a fibrózist, továbbá képes megfordítani az oxidatív folyamatot a májban..

Hivatkozások:

-Antioxidant Action of Moringaoleifera Lam. (Drumstick) AgainstAntitubercularDrugsInducedLipid Peroxidation in Rats. Journal of MedicinalFood. July 2004, 6(3): 255-259.

-Moringa oleifera (MO) prevents acetaminophen (APAP) induced liver injury through restoration of glutathione level. Food and ChemicalToxicology:Volume 46, Issue 8, August 2008, Pages 2611–2615

-Effect of Moringa oleiferaLeaves on DiclofenacSodium Induced HepaticInjury inAlbino Rats: Ultrastructural and ImmunohistochemicalStudies:Taha, et al., J. Cytology&Histolology 2015, 6:2

 

Cordyceps – Rhodiola- Ashwagandha:

Cordyceps – étrendi és terápiás hatásainak köszönhetően – a hagyományos kínai gyógyászat egyik legértékesebbnek tekintett gyógygombája. Ma már tudományosan bizonyított, hogy e széles körben alkalmazott gombafaj kiváló immunerősítő, és elősegíti a légzőrendszer, a vese, a máj, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését.

Rhodiola rosea, vagy aranygyökér, adaptogén hatású gyógynövény (azaz elősegíti a szervezet működésének helyreállását). Feltölti a sejtek energiaraktárait, ezért sokféle célra használják az orvosi gyakorlatban, de különösen alkalmas az energiaegyensúly fenntartására. A rhodiola – a ginzenghez hasonlóan – gyökér, és bár több mint 200 rhodiola fajta létezik a világban, csupán a Rhodiola rosea tekinthető gyógyhatásúnak, mivel tartalmaz energizáló és adaptogén hatású vegyületeket.

Rhodiola ajánlott a sportolóknak

Rhodiola rosea ajánlott mindenkinek, aki mennyiségében vagy intenzitásában fokozott edzésterhelésnek, ily módon megnövekedett stressznek van kitéve. Hasznos lehet tehát a nagy kitartást igénylő sportágak versenyzőinek (hosszútávfutóknak, úszóknak, kerékpárosoknak, triatlonistáknak, aerobikozóknak, stb.), a csapatsportok (futball, rögbi, hoki, stb.) résztvevőinek és az erősportokat űző atlétáknak (testépítőknek, súlyemelőknek, sprintereknek, stb.).

Rhodiola fokozza a zsírégetést

A rhodiola egyik különleges sajátossága, hogy elősegíti a szervezetben tárolt zsírok energiaforrásként való elégetését. A rhodiola tartalmaz egy rozavin nevű hatóanyagot, amely beindítja a zsírégetés reakcióját a szervezetben.

A rozavin mindezt egy hormonérzékeny lipáz enzim aktiválásával éri el, amely képes lebontani a (has környéki) zsírszövetben tárolt zsírt.  Humán klinikai vizsgálatokban azt is kimutatták, hogy a rhodiola-kivonat fogyasztása és a mérsékelt testmozgás együttesen még inkább fokozza a hasi zsír lebomlását.

A Georgiai Állami Kórházban 130 túlsúlyos betegen végzett kontrollált klinikai vizsgálatban azt találták, hogy a Rhodiola rosea kivonat napi fogyasztásával átlagosan 19 fontnyi súlycsökkenés (11%-os testzsírcsökkenés) érhető el, szemben azzal a mindössze 8 fontnyi csökkenéssel , amelyet a hasonló, alacsony kalóriatartalmú étrenden tartott placebo csoportban mértek.

Rhodiola + Cordyceps + ALC + Q10 + ALA : Öregedésgátlás és egészséges kognitív működés

Acetil-l-karnitin ( ALC) – Az agysejtekre és az agyi metabolizmusra ható öregedésgátló

Az ALC különleges tápanyag, amely kedvezően befolyásolja az agy működését, stressztoleranciáját és anyagcseréjét – különösen a zsíranyagcserét. A közönséges l-karnitin aminosavval ellentétben, az acetil-l-karnitin zsírban oldódó vegyület, rendkívül aktív az idegekben, ezáltal kiválóan véd a stresszel szemben.

Az ALC erős szinergizmust mutat a koenzim-A-t (CoA) szintetizáló pantotén tápanyaggal. A CoA hozzákötődik a zsírsavmolekulákhoz, és alkalmassá tesz őket arra, hogy energiaforrásként (acil-CoA) metabolizálódjanak. Az acil-CoA molekulák ALC hatására ezután acetil-CoA-vá alakulnak, amelyekből a sejt motorjai, a mitokondriumok képesek energiát termelni. A zsírégetésnek ezt a formáját béta-oxidációnak2nevezzük. A CoA megfelelő szabályozása a szervezet egészsége szempontjából döntő fontosságú.

Az ALC egyike azon tápanyagoknak, amelyek energiafokozóként hatnak az agysejtekben. Serkenti az agysejtek energiatermelését, ezáltal elősegíti egészséges működésüket. Az ALC különösen az idegsejtekre hat kedvezően, sőt regeneráló hatását is kimutatták.

Az Alzheimer-kór és a kognitív funkciók romlása az idegek elhasználódásának és amiloid plakkok képződésének a következménye. Az ALC többféleképpen hat erre a folyamatra: serkenti az alfa-szekretáz termelését a béta-szekretáz rovására, ezáltal kevesebb béta-amiloid plakk képződik, elősegíti továbbá az agysejtek regenerálódásában és új agysejtek képződésében szerepet játszó BDNF (brain-derived neutrophic factor) szintjének fenntartását. Különböző állatmodellekben kimutatták, hogy a BDNF képes megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, illetve visszafordítani a folyamatot.

Az ALC elősegíti a zsír és a koleszterin agyi metabolizmusát, ezáltal megakadályozza, hogy a zsír felhalmozódjék és elzáródást okozzon, rontva az agyműködést. Ily módon csökken a kockázata annak, hogy a koleszterin béta-amiloid plakká alakuljon.

A túlzott alkoholfogyasztás károsítja az agysejteket: károsodott zsírrészecskéket hagy maga után, amelyek azután szabadgyököket termelnek, és további károsodást okoznak. Kimutatták, hogy az ALC eltakarítja ezeket a zsírsav-részecskéket, ezáltal csökkenti a túlzott alkoholfogyasztás okozta károsodás mértékét.

Alfa-liponsav (ALA): Hatásos antioxidáns és gyulladásgátló, amely képes „újrahasznosítani” más nagy hatású antioxidánsokat, így például a C- és E-vitamint, valamint szervezetünk legerőteljesebb antioxidáns vegyületét, a glutationt.

Optimalizálja a sejtek energia-metabolizmusát, ezáltal életfontosságú szerepet játszik a szervezet legbonyolultabb rendszerének, az idegpályák és az idegi aktivitás szabályozásáért felelős központi idegrendszernek a fenntartásában és regenerálásában.

A károsodott szövetek regenerálódásának, valamint a toxikus fémek (pl. a higany) semlegesítésének és eltávolításának elősegítése révén az alfa-liponsav javítja az erek működését.

Az ALA aktivál egy AP-1 (aktivátor protein-1) elnevezésű kollagén szabályozó faktort, amely azután aktiválja a glikáció által károsított kollagént bekebelező és megemésztő enzimeket. Ez a folyamat döntő fontosságú az egész szervezetet érintő öregedés minimalizálása szempontjából.

(A GLIKÁCIÓ természetes folyamat, melynek során a véráramban lévő cukor fehérjékhez kötődik, és ennek következtében előrehaladott glikációs végterméknek (AGE) nevezett káros új molekulák jönnek létre. Minél több cukrot fogyasztunk, annál több AGE képződik. A felhalmozódó AGE-k a dominóhatás elve szerint károsítják a környező szöveteket. A legérzékenyebbek a bőr tartását és rugalmasságát biztosító fehérjerostok, a kollagén és az elasztin.)

Az 1970-es években piacra került koenzim-Q10 volt az első szupersztár az öregedésgátló tápanyagok között. Az idő megállításának ígéretével csábító készítmény felkeltette az érdeklődést a táplálkozástudomány iránt, és a beinduló kutatások számos modern terápia alapjául szolgáltak.

A Q-10-et az évek során igen sokféle célból vizsgálták. A 30 év alatt nagy mennyiségű kutatási adat gyűlt össze a szív- és érrendszeri megbetegedések területén, amelyek alátámasztják a készítménynek a vérnyomásra, a koleszterin- és trigliceridszintre, az erekre és a szívműködésre gyakorolt kedvező hatását.

A Q10 az energiafokozó „team” egyik tagja. Igen fontos szerepet játszik az energiatermelés folyamatának végső szakaszában, jelenléte más tápanyagokkal nem helyettesíthető vagy pótolható. Megfelelő mennyiségű Q10 fogyasztásával optimalizálhatjuk szervezetünk energiatermelését.

Leginkább javasolt a következő esetekben:

 • Fáradtság és lehangoltság
 • Stressz és szorongás
 • Alvászavarok
 • Koncentrációképesség hiánya
 • Súlyproblémák
 • Keringési zavarok
 • A bőr korai öregedése

Ajánlott a következőkhöz:
Munka, tanulás, utazás, sport, öregedő népesség, a kognitív funkciók romlása

A térd- és ízületi fájdalom gyakori probléma. Az ízületek védelmének egyik legjobb módja a rendszeres testmozgás. A testmozgás biztosítja a megfelelő vérkeringést, a vér eljutását az ízületekbe, és ezáltal serkenti a szervezet regenerálódását.

A rendszeres testmozgás az ízületek körüli izmokat is erősíti, megakadályozza, hogy egymáshoz súrlódjanak és elkoptassák a porcokat. A testmozgásnak még egy előnye van: segít az ideális testsúly megőrzésében. Minél nagyobb a testsúly, annál nagyobb teher nehezedik az ízületekre, különösen a csípőre, a hátra, a térdre és a lábra – ezt is érdemes tehát megfontolni.

Az osteoarthritis (csontízületi gyulladás) okai:

 • Öregedés: az artériák keményedése következtében a csontok nem kapják meg az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat.
 • Gyenge kalcium-anyagcsere.
 • Túlsúlyosság és elhízás , ami fokozott terhet ró az ízületekre.
 • A csontképződést elősegítő proteoglikánok hiánya.


Az osteoarthritis jelei és tünetei:

 • Az ízületek „ropogása”.
 • A hideg évszakban és éjszaka súlyosbodó krónikus fájdalom.
 • A térdízület teherbírásának csökkenése.
 • A járás közbeni fájdalom az osteoarthritis leggyakoribb tünete.

Biztonságosabb megoldás: Az osteoarthritis kezelésének ajurvédikus megközelítése gyógynövények és fűszerek alkalmazásával enyhíti a fájdalmat.


Gyógynövények a fájdalom kezelésére

(Forrás: altmedicine.about.com (2014. szeptember 16.). Szerző: Cathy Wong, természetgyógyász szakorvos, az alternatív medicina szakértője)

A fájdalmas állapotok oka sok esetben a krónikus gyulladás. A gyulladás az immunrendszer fertőzés vagy sérülés által kiváltott természetes reakciója, ám bizonyos tényezők – pl. nem megfelelő étrend, stressz, testmozgás hiánya és a környezetben található méreganyagok – hatására krónikussá válhat.

Gyulladásos eredetű állapotokban – ilyen pl. az arthritis, a nyak- és derékfájdalom vagy a tendonitis – az étrend gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel való kiegészítése segíthet leküzdeni a fájdalmat. Bár hatásuk nem olyan gyors, mint a sztenderd fájdalomcsillapítóké, rendszeresen fogyasztva ezek a gyógynövények jelentősen csökkenthetik a fájdalmat (különösen, ha alkalmazásukhoz napi testmozgás és a relaxációs technikák alkalmazása társul, amelyek maguk is enyhítik a fájdalmat).


Fájdalomcsillapító gyógynövények

Az alábbiakban bemutatunk hat gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógynövényt:

1) A fehérfűzfa kérge (white willow)
Az aszpirinhez hasonló vegyületeket tartalmazó fehérfűzfa-kéregről egy 2008-ban végzett vizsgálat kimutatta, hogy ugyanolyan hatásosan csökkenti a fájdalmat térd- és csípőbántalmak enyhétől súlyosig terjedő formáiban, mint a konvencionális gyógyszeres kezelés. Enyhíti továbbá az akut derékfájást, az ízületi fájdalmat és az osteoarthritist.

2) Boswellia resin (Tömjénfa gyantája kivonata)
A tömjénfa kérgének gyantájából származó boswellia gátolja a gyulladásban szerepet játszó kémiai reakciókat. Az ajurvédikus gyógyászat képviselői már régóta használják a boswelliát az arthritis kezelésére. A növény jótékony hatású lehet gyulladásos bélbetegségekben is.

3) Ördögkarom (Harpagophytum procumbens)
A hagyományosan rheumatoid arthritis kezelésére használt gyógynövény az osteoarthritis, a tendonitis, valamint a hát- és nyakbántalmakból eredő fájdalom enyhítésére is alkalmas. 2007-ben 259 reumás betegen végeztek vizsgálatot és azt találták, hogy a betegek 60%-a a gyógynövény 8 héten át tartó fogyasztása után abbahagyta a fájdalomcsilapító gyógyszer szedését vagy csökkentette annak adagját. Az ördögkarom hatására a résztvevők életminőségében is javulás mutatkozott.

4) Bromelain
Az ananász szárából kivont bromelain emzim csökkenti a gyulladáskeltő prosztaglandinok koncentrációját. A bromelain jóhatású lehet arthritisben vagy vázizom-tenzióval jellemzett kórképekben (pl. állkapocsízületi – TMJ – szindróma), valamint traumás eredetű gyulladás esetén. Elősegítheti továbbá az izmok és a kötőszövet gyógyulását.

5) Kurkumin (Curma longae)
A kurkumin, az ajurvédikus gyógyászatban szintén az arthritises fájdalom kezelésére használt vegyület, a kurkuma fűszernövényben taláható. Egy 2007-ben végzett állatkísérletben a kutatók felfedezték, hogy a kurkumin ellensúlyozni tudja a citokineknek nevezett gyulladáskeltő fehérjék hatását. A vegyület valószínűleg csökkenti az autoimmun rendellenességek és a tendonitis okozta fájdalmat is.

6) Gyömbér
A gyömbértea jótékonyan enyhíti a megfázásból eredő orrdugulást – ám a gyömbérrel kiegészített étrendnek hosszú távú hatásai is lehetnek. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a gyömbér – feltehetőleg a prosztaglandinszint csökkentése révén – enyhíteni tudja az arthritises fájdalmat. Egy 2005-ben végzett vizsgálatban azt találták, hogy a gyömbér hatásosabban csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, mint a nem-szteroid gyulladásgátlók (pl. az aszpirin).


A gyógynövények fájdalomcsillapítóként való alkalmazása

Ne feledje, hogy a gyulladáscsökkentő gyógynövények – fájdalomcsilapító hatásuk ellenére – nem gyógyítják magát a betegséget. A krónikus fájdalom okának kezelése elengedhetetlen a gyógyuláshoz: a gyulladás nem csak fájdalmat okoz, de szerepet játszhat bizonyos krónikus betegségek – a rák, a szív-érrendszeri megbetegedések és a diabétesz – kialakulásában is.

Gyógynövények fogyasztása előtt mindenképpen kérjen tanácsot háziorvosától


Források:

Beer AM, Wegener T. “Willow bark extract (Salicis cortex) for gonarthrosis and coxarthrosis – Results of a cohort study with a control group.” Phytomedicine 2008 [nyomtatás előtti e-publikáció]

Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. “Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions.” Journal of Medicinal Food 2005 8(2):125-32.

Reyes-Gordillo K, Segovia J, Shibayama M, Vergara P, Moreno MG, Muriel P. “Curcumin protects against acute liver damage in the rat by inhibiting NF-kappaB, proinflammatory cytokines production and oxidative stress.” Biochimica et Biophysica Acta 2007 1770(6):989-96.

Warnock M, McBean D, Suter A, Tan J, Whittaker P. “Effectiveness and safety of Devil’s Claw tablets in patients with general rheumatic disorders.” Phtyotherapy Research 2007 21(12):1228-33.

Valechol – Az árpában található béta-glükánok gazdag forrása

A koleszterinszint kordában tartása a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésének egyik legfontosabb tényezője. A Valens kutatói kidolgoztak egy olyan természetes módszert, amellyel kivonhatók az árpában található béta-glükánok. Az így előállított készítmény, a Valechol® nagy koncentrációban tartalmazza az árpából kinyert béta-glükánokat, és bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a szív és a belek egészséges működését, továbbá csökkenti a glikémiás választ. A Valechol® különösen alkalmas péksüteményekben, liszttartalmú termékekben, müzlikben, tésztákban, energiakészítményekben, italporokban vagy egyéb gyógyszerkészítményekben való felhasználásra.

A Valechol® nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánokat árpamagból származó, vízben oldódó étrendi rostok formájában. Innovatív és szabadalmazott technológiánk segítségével olyan készítményt hoztunk létre, amely rendkívül gazdag az emberi táplálkozást javító és számos jótékony hatással rendelkező béta-glükánokban. A Valechol® kiváló biológiai aktivitását a vegyszereket és enzimeket nem alkalmazó, korszerű gyártási eljárás biztosítja. A hatóanyag kedvező élettani hatásai tudományosan bizonyítottak: elősegíti a koleszterinszint szabályozását és gátolja a glikémiás választ, ezen kívül jótékonyan hat a belek egészségére is.

Élettani hatásait az EFSA bizonyítottnak találta

A lehető legmagasabb szintű tudományos evidenciák alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) bizonyítottnak találta a következő állításokat:

 • Szívműködésre gyakorolt hatás
 • Koleszterincsökkentő hatás* 
 • Nagy rosttartalom
 • Bélműködésre gyakorolt hatás

*Klinikai vizsgálatok tanúsága szerint napi 3 g árpa-bétagükán fogyasztása mind az össz-, mind az LDL-koleszterin szintjét maximálisan 17%-kal csökkenti.

Javasolt alkalmazás

A Valechol® segítségével könnyedén készíthetők ízletes, ugyanakkor kedvező élettani hatású ételek. Javítja az ételek állagát és a sütésnél alkalmazott magas hőfokon is stabil marad – így válhatott a Valechol® a nagyobb táp- és élettani értékkel rendelkező élelmiszerek első számú összetevőjévé. Az élelmiszeripar szempontjából rendkívül fontos, hogy a Valechol® természetes, GMO-mentes, funkcionális összetevő, amely könnyen alkalmazható különböző termékek előállításához. Mivel sokféle formában rendelkezésre áll, számos termékhez felhasználható; ilyenek például:

 • müzlik, extrudált pelyhek és csipszek
 • tészta és egyéb liszttartalmú termékek
 • gyümölcs- és fehérjetartalmú szeletek
 • pirítósok, kenyerek és egyéb pékáruk
 • italporok (instant)
 • étrend-kiegészítők (tabletták, kapszulák)

Az árpa további élettani hatásai

A koleszterinszintre gyakorolt kedvező hatásán kívül a Valechol® egyéb élettani hatásokkal is rendelkezik.

 • Elősegíti a vastagbél egészséges működését: Az árpában lévő oldhatatlan rostok fermentálódásakor rövid láncú zsírsav, vajsav képződik, amely energiát biztosít a vastagbél sejtjei számára, és ezáltal elősegíti az egészséges működést.
 • Gátolja az epekőképződést: Egy 70.000 nő részvételével végzett vizsgálatban kimutatták, hogy azoknál az alanyoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak rostot – oldhatót és oldhatatlant egyaránt –, 13 %-kal csökkent az epekőképződés kockázata a legkevesebb rostot fogyasztókkal összehasonlítva.

Csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát: Az árpához hasonló teljes magvak nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot, amely több mint 300 enzim szabályozásában játszik szerepet. Ezek közé tartoznak az inzulintermelésben és a glukóz-felhasználásban szerepet játszó enzimek. Bár a zabról is kimutatták, hogy kedvezően befolyásolhatja a diabéteszt, a kutatások tanúsága szerint az árpa a zabnál sokkal hatásosabban csökkenti a glukózszintet és az inzulinválaszt.

Ann Fam Med. 2009 Mar; 7(2): 157–163.

doi:  10.1370/afm.917

PMCID: PMC2653960

The Effects of Barley-Derived Soluble Fiber on Serum Lipids (Árpából származó oldható rostok hatása a szérum-lipidekre)

Ripple Talati, PharmD,1,2 William L. Baker, PharmD, BCPS,1,2 Mary S. Pabilonia, PharmD,1 C. Michael White, PharmD, FCP, FCCP,1,2  Craig I. Coleman, PharmD1,2

Author information ► Article notes ► Copyright and License information ►

This article has been cited by other articles in PMC.

Go to:

Összefoglalás

CÉLKITŰZÉS Az árpafogyasztás és a plazmalipidszintek alakulása közti összefüggés vizsgálata egészséges és hiperkoleszterinémiás férfiakban és nőkben.

MÓDSZEREK Szisztematikus irodalmi kutatást végeztünk a lehető legkorábbi időponttól 2008 januárjáig bezárólag. Az elemzésbe azokat a randomizált, kontrollált vizsgálatokat vettük be, amelyek legalább egy lipid-végpont tekintetében közöltek hatásosságra vonatkozó eredményeket. A DerSimonian és a Laird random-hatás modellt alkalmaztuk a súlyozott medián különbség (WMD) és 95% -os konfidencia intervalluma (CI) kiszámításához. A statisztikai heterogenitást az I2 módszerrel vizsgáltuk. A publikációs torzítás értékeléséhez a tölcsérgörbék szemrevételezését, az Egger-féle súlyozott regresszió statisztikát és a „trim and fill” módszert alkalmaztuk.

EREDMÉNYEK Nyolc olyan tanulmányt találtunk (n = 391 beteg), amelyben az árpa lipidcsökkentő hatását vizsgálták 4-12 héten át. Az árpa fogyasztása szignifikánsan csökkentette az összkoleszterin (súlyozott medián különbség [WMD], −13,38 mg/dL; 95% CI, −18,46 - −8,31 mg/dL), az LDL-koleszterin (WMD, −10,02 mg/dL; 95% CI, −14,03 - −6,00 mg/dL) és a trigliceridek (WMD, −11,83 mg/dL; 95% CI, −20,12 - −3,55 mg/dL) szintjét, de nem befolyásolta szignifikánsan a HDL-koleszterin szintjét (P=0,07).

KÖVETKEZTETÉS Az eredmények arra utalnak, hogy az árpából származó béta-glükán kedvezően hat az össz- és az LDL-koleszterin, valamint a trigliceridek szintjére, de nem befolyásolja a HDL-koleszterinszintet.

Kulcsszavak: Árpa, béta-glükánok, étrendi rost, lipidek, meta-analízis

 

 

Plant Foods for Human Nutrition

March 2008, Volume 63, Issue 1, pp 21–25

Effect of High β-Glucan Barley on Serum Cholesterol Concentrations and Visceral Fat Area in Japanese Men—A Randomized, Double-blinded, Placebo-controlled Trial

(Béta-glükánban gazdag árpa hatása a szérum-koleszterinszintekre és a zsigeri zsír területére japán férfiakban – randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat)

 • Makoto Kihara et al:
  • 2
 • 1.Frontier Laboratories of Value CreationSapporo Breweries Ltd.ShizuokaJapan
 • 2.Bioresources Research and Development DepartmentSapporo Breweries Ltd.GummaJapan
 • 3.Department of Food ScienceOtsuma Women’s UniversityTokyoJapan
 • 4.PS ClinicMedial Co. LTA Clinical Pharmacology CenterFukuokaJapan

Összefoglalás

Jelen vizsgálatban azt tanulmányoztuk, hogy a rizs helyett árpa-bétaglükánt tartalmazó étrend csökkenti-e a zsigeri zsír területét, valamint az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) és az összkoleszterin (TC) szintjét hiperkoleszterinémiás japán férfiakban. A randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 44 hiperkoleszterinémiás japán férfi beteg vett részt; testtömeg indexük (BMI) >22 kg/m2 volt. Az alanyokat random módon két csoportra osztottuk: az egyik csoport 12 héten át rizst kapott (placebo csoport), míg a másik rizs és béta-glükánban gazdag gyöngyárpa keverékét (vizsgálati csoport, napi 7,0 g béta-glükán). A vizsgálat megkezdése előtt, majd a vizsgálat alatt négyhetente vérmintát vettünk és CT felvételt készítettünk. A gyöngyárpa-fogyasztás szignifikánsan csökkentette az LDL-C (P = 0,041) és a TC (P = 0,037) szérumszintjét a vizsgálat folyamán. A vizsgálati és a placebo csoport között szignifikáns különbséget találtunk a zsigeri zsír (P = 0,039), a BMI (P = 0,015) és a derék körfogata (P = 0,011) tekintetében a vizsgálat végén.

A nagy mennyiségű béta-glükánt tartalmazó gyöngyárpa fogyasztása nem csak az LDL-C szintjét, hanem a zsigeri zsír területét is csökkentette.

Kulcsszavak

Alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin, árpa béta-glükán, zsigeri zsír, derék-körfogat, metabolikus szindróma 

A Pycnogenol® és a Koenzim Q10 szinergisztikusan javítják a szív-érrendszer egészségi állapotát. 
Watson, R.R. (2005)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Szinergisztikus gyógyhatású élelmiszerek: A Pycnogenol® és a Koenzim Q10 javítja a szív-érrendszer egészségi állapotát. Evid. Based IntegrativeMed. 2(2): 67-70.

Belcaro G1Cesarone MRDugall MHosoi MIppolito EBavera PGrossi MG.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

A Pycnogenol® és Koenzim Q10 vizsgálata szívelégtelenségben szenvedő betegeknél (NYHA II/III).PanminervaMed. 2010 Jun;52(2 Suppl 1):21-5

 


Pycnogenol®mint gyógyhatású élelmiszer a szív-érrendszer egészségi állapotának javításában és a cukorbetegség kezelésében (Áttekintés). 
Gulati, O.P. (2006)

------------------------------------------------------------------------------------------------

A Pycnogenol®mint gyógyhatású élelmiszer: szerepe aszív-érrendszeri egészségi állapot javítása és a vércukorszint szabályozása terén. BiomedicalReviews 16: 49-57.


A Pycnogenol® megakadályozza az erek stressz hatására bekövetkező összehúzódását. A Pycnogenol®érrelaxációt létrehozó hatása a nitogén-monoxid révén valósul meg. 
Fitzpatrick, D.F.,Bing, B. and Rohdewald, P. (1998)Endothelium-dependent vascular effects of Pycnogenol®.Journal of CardiovascularPharmacology, 32: 509-515.


A Pycnogenol® a thrombociták adhéziójának és aggregációjának gátlásával segít a szívbetegségek elleni küzdelemben, és javítja a vér-mikrocirkulációt embereknél. 

Wang, S., Tan, D. , Zhao, Y., Gao, G., Gao, X. and Hu, L. (1999)The effect of Pycnogenol® on the microcirculation, platelet function and ischemic myocardium in patients with coronary artery diseases. European Bulletin of Drug Research, 7 (2): 19-25


Pycnogenol® helps to maintain a healthy circulation through vasodilatation, antiplatelet aggregation, free radical scavenging and capillary sealing effects. The role of endothelial nitric oxide (NO) is also discussed. 
Rohdewald, P. (1999) A stroke ésa szívinfarktus kockázatának csökkentése Pycnogenol®-lal. European Bulletin of Drug Research, 7 (2): 14-18.


A Pycnogenol® javítja a magas vérnyomással élő betegek endothel-funkcióját, és párhuzamos alkalmazás mellett csökkenthető a vérnyomáscsökkentő gyógyszer (Nifedipin) dózisa
Liu, X., Wei, J., Tan, F., Zhou, S., Würthwein, G. and Rohdewald, P. (2004) Pycnogenol® French maritime pine bark extract, improves endothelial function of  hypertensive patients.Life Sciences, 74: 855-862.


A Pycnogenol®egy elhízott önkénteseknél végzett kettős vak placebo-kontrollos vizsgálatban növelte az antioxidáns kapacitást, és csökkentette a koleszterinszintet. 
Devaraj, S., Vega-López, S., Kaul, N., Schönlau, F., Rohdewald, P. and Jialal, I. (2002)Supplementationwith a pine bark extract rich in polyphenols increases plasma antioxidant capacity and alters plasma lipoprotein profile.Lipids 37 (10): 931-934.


A Pycnogenol® növeli a vörösvértestek membránjának fluiditását, és védelmet nyújt az eritrocitáknak az oxidatív stresszel szemben. 
Sivonova, M., Waczulikova, I., Kilanczyk, E.,Hrnciarova, M., Bryszewska, M., Klajnert, B. and Durackova, Z. (2004)The effect of Pycnogenol® on the erythrocyte membrane fluidity.Gen. Physiol. Biophysic, 23: 39-51


A Pycnogenol® dózisfüggő módon gátolja a dohányzás által előidézett thrombocita-aggregációt embereknél. A hatás több mint 6 napig tart, és az aszpirintől eltérően nem nyújtja meg a vérzési időt.. 
Pütter, M., Grotemeyer, K.H.M., Würthwein, G., Araghi-Niknam, M., Watson R.R., Hosseini, S. and Rohdewald, P. (1999) Inhibition of smoking-induced platelet aggregation by Aspirin and Pycnogenol®.Thrombosis Research, 95: 155-161


A Pycnogenol® gátolja a dohányosokra jellemző fokozott thrombocyta-reaktivitás/aggregáció kialakításában szerepet játszó ártalmas anyag, a tromboxán-B2 aktivitását. Ezek az eredmények megmagyarázzák a Pycnogenol® dohányosoknál megfigyelt thrombocita-aggregáció ellenes hatását. 
Araghi-Niknam, M., Hosseini, S.,Larson D., Rohdewald, P. and Watson R.R. (1999)Pinebarkextractreducesplateletaggregation.IntegrativeMedicine, 2 (2/3). 73-77.


A Pycnogenol® patkányoknál gátolja az angiotenzin-II konvertáló enzim (ACE) tevékenységét, és mérsékelt vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. 
Blazso, G.,Gaspar R., Gabor, M., Rüve H-J and Rohdewald, P. (1996) ACE inhibition and hypotensive effect of procyanidinis containing extract                    from the bark of Pinus pinaster Sol. Pharm. Pharmacol. Lett., 6(1): 8-11.


A Pycnogenol® gátolja a legfontosabb proinflammatórikus ( gyulladást keltő) enzimeket, ami a Pycnogenol biológiai hozzáférhetőségét jelzi. 
Schäfer, A., Chovanova, Z., Muchova, J., Sumegova, K., Liptakova, A., Durackova, Z., Högger, P. (2005) Inhibition of Cox-1 and Cox-2 activity by plasma of human volunteers after ingestion of French maritime pine bark extract (Pycnogenol)Biomedicine&Pharmacotherapy, 60: 5-9.


Pycnogenol® lowered LDL significantly inpatients with chronic venous insufficiency while horse chestnut seed extract had no effect. 
Koch, R. (2002)Comparative study of Venostasin® and Pycnogenol® in chronic venous insufficiency.Phytotherapy Research 16: 1-5.


A Pycnogenol® egy enyhe hypetoniával élő betegeknél végzett randomizált, kettős vak, placebo kontrollos vizsgálatban csökkentette a vérnyomást. A Pycnogenol® továbbá szignifikánsan csökkentette a vazokonstrikciós faktor (tromboxán) szintjét e betegek vérében. 
Hosseini, S., Lee, J., Sepulveda, R. T.,Rohdewald, P., Watson, R. R. (2001)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Randomizált, kettős-vak, placebo kontrollos, prospektív, 16 hetes keresztezett vizsgálat a Pycnogenol® vérnyomás-módosító hatásának meghatározására enyhe hypertoniával élő betegeknél.Nutrition Research, 21: 1251-1260


A Pycnogenol® alkalmazása csökkentette az összkoleszterin- és LDL-szintet, valamint emelte a HDL-szintet, ami jobb atheroscleroticus indexet eredményezett. 
Durackova, Z.,Trebaticky, B., Novotny, V., Zitnanova, I. and Breza, J. (2003)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A lipid-anyagcsere és erektilis funkció javítása Pycnogenol®-lal, a Pinuspinasterkérgének kivonatának alkalmazása erektilis diszfunkcióban szenvedő betegeknél–tájékozódó vizsgálat. Nutrition Research, 23: 1189-1198.A Pycnogenol® szív-érrendszeri egészségre gyakorolt pozitív hatásainak áttekintése a szív-érrendszeri területen publikált klinikai vizsgálatok alapján. 
Watson, R.R. (2003)Pycnogenol® and cardiovascular health.Evidence Based Integrative Medicine, 1(1): 27-32.


A Pycnogenol® serkenti az antioxidatív enzimek szintézisét az artériák sejtjeinek belsejében, ezáltal megduplázva az antioxidatív enzimek mennyiségét. 
Wei, Z. H., Peng, Q. L. and Lau, B.H. S. (1997)Pycnogenol® enhances endothelial cell antioxidant defenses.RedoxReport, 3(4): 219-224.

 

Nutr Res. 2008 May;28(5):315-20. doi: 10.1016/j.nutres.2008.03.003.

A szív-érrendszeri kockázati tényezők csökkentése 2-es típusú cukorbetegségben Pycnogenol alkalmazásával.

Zibadi S1Rohdewald PJPark DWatson RR.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 M.R. Cesarone et al., “Renális véráramlás és vesefunkció hypertoniában: a Pycnogenol protektív hatásai hypertoniás ( magas vérnyomás) vizsgálati alanyoknál — Kontrollált vizsgálat,” J. Cardiovasc. Pharmacol. Ther. 15 (1), 41–46 (2010).

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

S. Stuard,et al., “Metabolikus szindrómában Pycnogenol alkalmazásával javítható a vesefunkció” PanminervaMed. 52 (Suppl. 1–2), 27–32 (2010).

 

Humán emlőráksejtek(MCF-7) szelektív apoptózis-indukciója pycnogenol alkalmazásával. Anticancer Res. 2000 Jul-Aug;20(4):2417-20.Huynh HT1Teel RW.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

A Pycnogenol® in vitro gátolja az ovarium ( petefészék) carcinoma sejtek szaporodását 

Amber R. Buz’zard and Benjamin H. Lau. ProcAmerAssocCancer Res, Volume

45, 2004

-------------------------------------------------------------------------------------------------

A pycnogenol HSC-3 humán laphámsejtes ráksejtekre gyakorolt kaszpáz-3 dependens apoptotikus hatása.In-HyoungYang,1,† Ji-AeShin,1,† Lee-Han Kim,1 Ki HanKwon,2,* and Sung-Dae Cho1,*J ClinBiochemNutr. 2016 Jan; 58(1): 40–47.

 • A Koenzim Q10 és B6-vitamin csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát

Lee BJ, et al. Nutr Res. 2012;10:751-6

A Koenzim Q10 és a B6-vitamin immunválaszra gyakorolt hatásai.

BiochemBiophys Res Commun. 1993 May 28;193(1):88-92.Folkers K1MoritaMMcRee J Jr

B6- és B12-vitamins és fólsav: a plazma össz-homocisztein-szintjével és a coronaria-sclerosis kockázatával való összefüggés.

Siri PW1Verhoef PKok FJ. J Am Coll Nutr. 1998 Oct;17(5):435-41.

 • Az étrendi és kiegészítésként bevitt fólsav és B6-vitamin összefüggése a koszorúér-betegség kockázatával nőknél. Rimm EB, Willett WC, Hu FB, et alJAMA. 1998; 279:359–364.
 • A fólsav, B6-vitamin és B12-vitamin bevitel összefüggése a stroke kockázatával férfiaknál. He K, Merchant A, Rimm EB, et al. Stroke. 2004; 35:169–174.
 • A Pycnogenol és a Koenzim Q10 (CoQ10) egyaránt elősegíti fogágy regenerációját

Az ínygyulladás (gingivitis) és a fogkőképződés fogágybetegséghez vezet, amely a fog elvesztésének egyik leggyakoribb oka. Egy 14 napos, placebóval elvégzett, véletlenszerűen kiválasztott 40 emberből álló kontrollcsoporton végzett kísérlet kimutatta a fenyőkéregből nyert 5 mg OPC-t tartalmazó rágógumi lehetséges előnyeit.Az OPC-t tartalmazó rágógumi jelentős mértékben hozzájárult a fogíny egészségesebbé tételéhez, és csökkentette a fogkőképződést. A placebo-csoportnál nem voltak tapasztalhatók hasonló előnyök (Kimbrough C, Chun M, delaRoca G, et al. Pycnogenol chewinggumminimizesgingivalbleeding and plaqueformation. A pycnogenolos rágógumi minimalizálja a fogágyvérzést és a fogkőképződést.Phytomedicine. 2002;9:410-413.)

 • A fogágybetegséggel kapcsolatos tanulmányok szintén rámutattak, hogy csupán napi 50 mg Koenzim Q10 bevitele képes visszafordítani az ínybetegség hatásait.

Azok, akik szedik, drámai mértékű fogínygyulladás-csökkenésről és ínyszövet-regenerálódásról számoltak be (Indian J Pharmacol. 2010 Dec; 42(6): 334–337. Role of coenzyme Q10 as an antioxidant and bioenergizerinperiodontaldiseases. A Koenzim Q10 fogágybetegségeknél betöltött antixidánsés bioenergetizálószerepe. ShobhaPrakash, J. Sunitha, and Mayank Hans)

 • A Pycnogenol  és a Koenzim Q10 kedvező hatásokat fejt ki az emberi bőrre

A Pycnogenol fokozta a bőr mikrocirkulációs keringését. A fokozott véráramlás a bőrben biztosítja az optimális tápanyagellátást és javítja a bőr hidratációját és vitalitását.

A düsseldorfi Leibenz Környezetegészségügyi Kutatóintézeten (Leibenz Research Institute for Environmental Medicine) végzett vizsgálatban a Pycnogenol javította a bőröregedés számos paraméterét. A vizsgálat célkitűzése a Pycnogenol (a börre kifejtett) kedvező hatásainak kimutatásán túl a hatások és a molekuláris változások (hatásmechanizmusok) közötti összefüggés megállapítása volt, különös tekintettel a hialuronsav, valamint a kollagén szintézisének molekuláris vonatkozásaira (Marini A és mtsai).

A vizsgálatban 20 egészséges nő (55-68 évesek) 75 mg Pycnogenolt kapott naponta 12 héten keresztül. A 12 hetes Pycnogenol kezelés javította a bőr hidratáltságát (8%-kal), rugalmasságát (25%-kal), és simaságát (6%-kal), és csökkentette az arcbőr ráncosodást (3%-kal). A vizsgálatban először kaptunk molekuláris bizonyítékot arról, hogy a Pycnogenol kedvező hatásokat fejt ki az emberi bőrre. Dr. Jean Krutmann, a kutatócsoport vezetője szerint jelenleg a Pycnogenol az egyetlen természetes étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan serkenti a hialuronsav és a kollagén termelését az emberi bőrben.

Egy nemrégiben 33 önkéntes nő bevonásával készült tanulmányban kimutatták, hogy a hosszú távú szájon át történő Valens Q10Vital koenzim Q10 (CoQ10) bevitele javítja egyes bőrparamétereket. A koenzim Q10 pótlása jelentősen csökkentette a ráncokat és javította a bőr simaságát. A hatások dózisfüggő: egy magasabb dózis (150 mg CoQ10 / nap) hatékonynak bizonyult , mint egy alacsonyabb (50 mg / nap) adag.  (Biofactors. 2016 Aug 22. doi: 10.1002/biof.1316. [Epub ahead of print]

The effect of dietary intake of coenzyme Q10 on skin parameters and condition: Results of a randomised, placebo-controlled, double-blind study.Žmitek K1,2Pogačnik T1Mervic L3Žmitek J1Pravst I2.)


A túl sok sót tartalmazó étrend veszélyes, még normális vérnyomás estén is!

A nátrium fontos ásvány, jelenléte nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez — az amerikai étrend azonban veszélyesen nagy mennyiségben tartalmaz nátriumot, melynek közel 80%-a a feldogozott, illetve éttermi ételekből származik.[1] Az emberi táplálék évmilliókon keresztül nem tartalmazott hozzáadott sót — csupán a természetesen előforduló nátriumot, ami hozzávetőleg napi 1.000 mg-ot tett ki. Ezzel szemben ma az Egyesült Államokban az étrendi nátriumbevitel körülbelül 3.500 mg naponta. [2]

A túlzott sófogyasztás legismertebb következménye a magas vérnyomás. Egy amerikai polgár 90%-os valószínűséggel számíthat arra, hogy vérnyomása az élete során egyszer majd megemelkedik — tehát a tipikus amerikai étrendet folytatva a magas vérnyomás kockázata akkor is fennáll, ha jelenleg normális értéket mutat a vérnyomásmérő. A stroke-esetek 62%-a, a szívkoszorúér-megbetegedések 49%-a vezethető vissza a megemelkedett vérnyomásra. [3] A szívroham és a stroke kockázata 115 Hgmm feletti szisztolés nyomás (a vérnyomás érték első száma) mellett kezd nőni — pedig ezt az értéket az ajánlások többsége „normálisnak” tekinti. [4] Lehet, hogy Ön egyébként egészségesen táplálkozik és artériái falán még nem alakultak ki plakkok – ám az időskori magas vérnyomás akkor is károsítja az agyi ereket, és ezáltal növeli az agyvérzés kockázatát.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (American Heart Association), felismerve a magas vérnyomásban rejlő jelentős kockázatot, a közelmúltban 2.300 mg-ról 1.500 mg-ra csökkentette az ajánlott napi nátrium-bevitel maximumát. [5]

Tudta, hogy a vérnyomásra gyakorolt hatásán kívül a sófogyasztás egyéb kockázatokat is rejt magában?

Szív- és érrendszeri megbetegedések

Az 1990-es években megfigyelték, hogy a sóbevitel és a stroke eredetű halálozás közötti összefüggés szorosabb, mint a vérnyomás és a stroke okozta halálozás közötti kapcsolat; ez arra utal, hogy a sónak a vérnyomásra gyakorolt hatásától függetlenül is lehetnek káros szív-érrendszeri hatásai. [6] A további vizsgálatok megállapították, hogy a tartósan magas nátriumbevitel fokozott sejtszaporodást idéz elő, melynek következtében megvastagszik az érfal és megváltozik a strukturális fehérjék képződése, az artériák falának rugalmatlanságát idézve elő. [7-10]

Az újabb vizsgálatok egyikében arról számoltak be, hogy a magasabb nátriumbevitel és az artéria carotis intima-mediájának megvastagodása között összefüggés áll fenn (ez utóbbi a későbbi kardiovaszkuláris rendellenességek megbízható előrejelzője) olyan alanyokban, akiknek vérnyomása nem minősül magasnak. A megvastagodás atheroszklerotikus plakkok jelenlétére, azaz szívroham vagy stroke megemelkedett kockázatára utal. [11] Orvosi gyakorlatomban én ezzel a módszerrel mérem a kardiovaszkuláris rizikót és követem betegeim állapotának alakulását.

Az étrendi sóbevitelt az endothelium működési zavarával is kapcsolatba hozták (az endothelium sejtjei nem képesek megfelelően szabályozni a vérnyomást), ez a rendellenesség pedig az atheroszklerózis kialakulásának egyik első lépése. [12] Az endothel funkció csökkenése már 30 perccel egy sóban gazdag étel elfogyasztása után megfigyelhető volt. [13]

Vesebetegség

A magas vérnyomás növeli a vesebetegség kockázatát, de a táplálékkal a szervezetbe kerülő nátrium egyéb módon is károsíthatja a vesét. A túlzott sóbevitel fokozza az oxigéngyökök képződését, ezáltal oxidatív stresszt idéz elő a veseszövetben. [10] Egy ápolónők körében végzett vizsgálat (Nurses’ Health Study) 11 éves megfigyelési periódusa alatt összefüggést mutattak ki a magas nátriumbevitel és a vesefunkció romlása között. [14] Azoknál, akik eleve vesebetegségben szenvednek, a túlzott sófogyasztás a veseszövet fibrotikus elváltozásának kialakulását segíti elő, ami vesekárosodáshoz vezet. [15]

Csontritkulás

A fokozott sóbevitel növeli a csontritkulás kockázatát, mivel az elfogyasztott nagy mennyiségű nátrium fokozza a kalcium vizeletbeli kiválasztását, ezáltal csökken a csontok kalciumtartalma és csökken a csontsűrűség. Összefüggést mutattak ki az amerikaiakra jellemző napi nátriumbevitel és a fokozott csípőtáji csontvesztés között, ugyanakkor a nátriumbevitel korlátozása a csontlebomlás mutatóinak csökkenését idézte elő. [16] A csontok kalciumtartalmának a túlzott sóbevitel okozta nettó csökkenése még kalciumban gazdag étrend mellett is megfigyelhető volt. [17]

Bár a menopauza utáni nők reagálnak a legérzékenyebben a kalciumszint csökkenésére [18], fiatal lányokban a túlzott sóbevitel megakadályozhatja a maximális csonttömeg serdülőkori elérését, ami a későbbiekben a csontritkulás fokozott kockázatához vezet. [10]

Fekély és gyomorrák

A gyomorrák vonatkozásában a só a legfontosabb tényező — 24 különböző ország nátriumfogyasztási adatai statisztikailag szignifikáns korrelációt mutattak a gyomorrák okozta halálozással. [19] További vizsgálatokban a sófogyasztás és a gyomorrák előfordulása között állapítottak meg pozitív korrelációt. [20] A sóban gazdag étrend elősegíti a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó H. pylori baktérium szaporodását, ami ugyancsak rizikótényező a gyomorrák kialakulása szempontjából.[10]

Asztma

Asztmás betegekben a túlzott sófogyasztás fokozhatja az állapot súlyosságát. [10]

 

Kerülje a túlzott hozzáadott sót!

A sóbevitel csökkentése nem csak azoknál fontos, akiknek megemelkedett a vérnyomása — a hozzáadott só mennyiségének korlátozása mindannyiunk számára életbevágó az egészség megőrzése érdekében. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a drága és egzotikus sók ugyancsak sók. Minden só a tengerből származik, és több mint 98%-ban nátrium-kloridot tartalmaz — ez pedig nem kedvez az egészségnek. A tengeri sók kis mennyiségben tartalmazhatnak nyomelemeket, de ez a mennyiség elenyésző a természetes növényi tápanyagok ásványianyag-tartalmával összehasonlítva. A só az ízlelőbimbók érzékelését is eltompítja — tehát ha kerüli az erősen sózott és feldogozott élelmiszereket, ismét élvezni tudja majd a természetes tápanyagok valódi zamatát és tapasztalni fogja, mennyivel nagyobb örömet ad az egészséges, sószegény étkezés.

A túl sok sót tartalmazó étrend elősegíti az autoimmun megbetegedések kialakulását
 

Csökkentse a hozzáadott só mennyiségét, és állítsa meg az autoimmun betegséghez vezető folyamatot!

A nagy sótartalmú étrendet fogyasztó vizsgálati alanyokban háromszor annyi volt a gyulladáskeltő sejtek száma. A kutatók az állati zsírokban és sóban gazdag étrendet összefüggésbe hozták az autoimmun betegségek előfordulásának növekedésével a fejlett országokban.

Az immun T-helper 17 sejtek termelésének fokozódása

Az eredmények arra utalnak, hogy az autoimmun betegségek előfordulásának növekedése részben a T-helper 17-nek nevezett immunsejtek túlműködésével magyarázható. Az autoimmun betegségek, mint pl. a sclerosis multiplex, psoriasis, rheumatoid arthritis vagy asztma közös jellemzője a T-helper 17 sejtek fokozott aktiválódása.

A T-helper 17 sejtek megemelkedett szintje és a keringő vér magas sókoncentrációja között szoros összefüggés mutatható ki. Létezik egy sóérzékelő enzim, amely beindítja a T-helper 17 sejtek termelését.

Az monocita immunsejtek termelésének fokozódása

A sóban gazdag étrend a monocitának nevezett immunsejtek fokozott termelődését indítja be. A megnövekedett monocitaszám krónikus gyulladásként és autoimmun betegségként jelentkezik, de megmutatkozhat vérképzőszervi rendellenesség vagy rák formájában is.[3]

A túlzott sóbevitel a gyulladáskeltő anyagok szintjének emelkedését és a gyulladáscsökkentő anyagok szintjének csökkenését is előidézi, ami elősegíti az autoimmun folyamatok kialakulását.

Fogyasszon kevesebb feldolgozott élelmiszert és hozzáadott sót – ezáltal enyhítheti a gyulladást és megállíthatja az autoimmun betegséghez vezető folyamatot!

Hivatkozások:

1. Jacobson, M.F. Salt: The Forgotten Killer. Center for Science in the Public Interest, 2005.
2. Bernstein, A.M. and W.C. Willett, Trends in 24-h urinary sodium excretion in the United States, 1957-2003: a systematic review. The American journal of clinical nutrition, 2010. 92(5): p. 1172-80.
3. He, F.J. and G.A. MacGregor, A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. J Hum Hypertens, 2009. 23(6): p. 363-84.
4. Lewington, S., et al., Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality: a meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies. Lancet, 2002. 360(9349): p. 1903-13.
5. Appel, L.J., et al., The Importance of Population-Wide Sodium Reduction as a Means to Prevent Cardiovascular Disease and Stroke: A Call to Action From the American Heart Association. Circulation, 2011.
6. Perry, I.J. and D.G. Beevers, Salt intake and stroke: a possible direct effect. J Hum Hypertens, 1992. 6(1): p. 23-5.
7. Simon, G., Experimental evidence for blood pressure-independent vascular effects of high sodium diet. Am J Hypertens, 2003. 16(12): p. 1074-8.
8. Sanders, P.W., Vascular consequences of dietary salt intake. Am J Physiol Renal Physiol, 2009. 297(2): p. F237-43.
9. Safar, M.E., et al., Pressure-independent contribution of sodium to large artery structure and function in hypertension. Cardiovasc Res, 2000. 46(2): p. 269-76.
10. de Wardener, H.E. and G.A. MacGregor, Harmful effects of dietary salt in addition to hypertension. Journal of human hypertension, 2002. 16(4): p. 213-23.
11. Lorenz, M.W., et al., Prediction of clinical cardiovascular events with carotid intima-media thickness: a systematic review and meta-analysis. Circulation, 2007. 115(4): p. 459-67.
12. Dickinson, K.M., J.B. Keogh, and P.M. Clifton, Effects of a low-salt diet on flow-mediated dilatation in humans. Am J Clin Nutr, 2009. 89(2): p. 485-90.
13. Dickinson, K.M., P.M. Clifton, and J.B. Keogh, Endothelial function is impaired after a high-salt meal in healthy subjects. The American journal of clinical nutrition, 2011.
14. Diets High In Sodium And Artificially Sweetened Soda Linked To Kidney Function Decline. ScienceDaily, 2009.
15. Jones-Burton, C., et al., An in-depth review of the evidence linking dietary salt intake and progression of chronic kidney disease. American journal of nephrology, 2006. 26(3): p. 268-75.
16. Devine, A., et al., A longitudinal study of the effect of sodium and calcium intakes on regional bone density in postmenopausal women. The American journal of clinical nutrition, 1995. 62(4): p. 740-5.
17. Teucher, B., et al., Sodium and bone health: impact of moderately high and low salt intakes on calcium metabolism in postmenopausal women. Journal of bone and mineral research : the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research, 2008. 23(9): p. 1477-85.
18. Heaney, R.P., Role of dietary sodium in osteoporosis. Journal of the American College of Nutrition, 2006. 25(3 Suppl): p. 271S-276S.
19. Sonnenberg, A., Dietary salt and gastric ulcer. Gut, 1986. 27(10): p. 1138-42.
20. Tsugane, S. and S. Sasazuki, Diet and the risk of gastric cancer: review of epidemiological evidence. Gastric Cancer, 2007. 10(2): p. 75-83.

21.C. Wu, N. Yosef, T. Thalhamer, C. Zhu, S. Xiao, Y. Kishi, A. Regev, V. K. Kuchroo, Induction of pathogenic TH17 cells by inducible salt-sensing kinase SGK1. Nature 496, 513–517 (2013). [PubMed]

22.M. Kleinewietfeld, A. Manzel, J. Titze, H. Kvakan, N. Yosef, R. A. Linker, D. N. Muller, D. A. Hafler, Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic TH17 cells. Nature496, 518–522 (2013). [PubMed]

23. J. J. O’Shea, R. G. Jones, Rubbing salt in the wound. Nature 496, 437–439 (2013). [PubMed]

24. Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: a longitudinal study.

Yi B, Titze J, Rykova M, Feuerecker M, Vassilieva G, Nichiporuk I, Schelling G, Morukov B, Choukèr A. [PubMed]
 

A sós étrend gyermekekben is magas vérnyomást okoz.

A gyermekek és serdülők nátriumfogyasztása a felnőttekével összehasonlítva magas. A magasabb nátriumbevitel magasabb vérnyomást jelent, ami felnőttekben a szívbetegség és a stroke egyik legfontosabb rizikótényezője.

A SuperSó segít, hogy a család kevesebb nátriumot fogyasszon!